Kika runt i Världsarvets byggnader i 3D i ARK56 app – hemifrån och på plats

2023-10-27 Nyhet

Följ med på en resa i världsarvets hemligheter. Det var i Karlskrona, år 1680, som Karl XI beslöt sig för att anlägga Sveriges nya marinbas. Karlskronas stadsplan med sina unika varvs- och befästningsmiljöer gav staden världsarvsstatus år 1998. Dock är inte alla byggnader alltid tillgängliga för allmänheten.

Karlskrona Kommun har skapat flera 360-grader film som ger dig möjlighet att följa en världsarvsguide på några av Världsarvets öarna, inne i byggnaderna, för att kika runt och lära dig mer.

Nu kan du uppleva filmerna direkt på plats i vår app

Än så länge har filmerna bara varit tillgängliga via Karlskrona kommuns hemsida. Att ha med de i ARK56 app betyder att du kan titta på filmerna både hemifrån, men även direkt på plats, ute, längs ARK56. Till exempel när du har paddlat till Koholmen och klivit i land – då blir det extra roligt att även kunna se glimtarna av byggnaden inifrån.

Du kan se en virtuell guidning på följande byggnader:

Tittar du på filmen via en dator använder du tangenterna W, A, S och D för att navigera i filmen. Tittar du på filmen i mobiltelefonen rör du telefonen eller sveper i bilden för att se dig om i filmen.

Här kan du se fler glimtar av världsarvet

Filmerna är gjorda för att sprida kunskap och nyfikenhet om världsarvsstaden och dess historia. För att se fler filmer om Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona besök Karlskrona Kommuns hemsida: Glimt av Världsarvet.

Läs originalartikeln i appen eller planeringsverktyget online. Där kan du klicka dig fram till mer information om relaterade platser, leder och annat, och hitta till dem i en karta.