Slingrande grusvägar, lugna vikar, öde öar och öppet hav – ARK56 tar dig genom Blekinges skärgård, längs med och på dess vatten.

Du väljer själv om du vill uppleva natur och kultur till fots, med cykel, i kajak eller med båt. 16 nav knyter samman lederna och erbjuder mat, boende och upplevelser. Vid naven kan du ofta byta färdsätt – hoppa på skärgårdstrafiken, hyra en cykel eller kajak eller snöra kängorna och vandra vidare.

Information om boende, uthyrning av kajak och cykel, restauranger, naturupplevelser, kulturhistoria och en massa annat hittar du i appen.

ARK56 leder genom biosfärområdet Blekinge Arkipelag, ett område av varierade upplevelser i oexploaterad natur och ett välbevarat kulturlandskap. Biosfärområden utses av FN-organet Unesco och är modellområden för hållbar utveckling där det finns unika kultur- och naturvärden. Det finns 714 biosfärområden i världen, och sju i Sverige.

Välkommen till Blekinge Arkipelag och ARK56!

Biosfärområdet Blekinge Arkipelag drivs och förvaltas av den ideella föreningen med samma namn, och som med hjälp av medlemskommunerna och olika andra finansiärer driver projekt med hållbar utveckling som en röd tråd. Läs mer om föreningens verksamhet på deras webbsida

Vandring

Oavsett om du är hardcore-hiker och vill vandra i en vecka, eller om du vill ut på en söndagstur finns något för dig inom ARK56. Blekingeleden sträcker sig över hela Blekinge och det finns ett flertal andra leder och rundor – korta som långa. Alla är fysiskt markerade och som med allt annat hittar du dem i appen. I appen hittar du också bra ställen att rasta på, grillplatser, avfallshantering och dricksvatten. Dessutom så hittar du information om de naturreservat du passerar och annat intressant om natur och kultur längs vägen. Naven är alltid en bra plats att börja på, och ofta nära kollektivtrafik.

Cykling

ARK56 cykelled tar dig längs med slingrande småvägar genom skärgårdslandskapet. Natur och kultur är varierad och det finns många platser och avstickare att upptäcka, du hittar dem i appen. Passa på att stanna till vid ett naturreservat och följ en vandringsrunda, eller hyr en kajak och ta dig fram med armkraft och vila benen. Leden är omarkerad, så det finns inga skyltar att följa, utan du följer ledsträckningen i appen. Vid några av naven kan du hyra cykel, vilket också passar bra om du är här och paddlar eller vandrar och känner för att parkera kängorna eller kajaken en stund.

Kajak

ARK56 tar dig genom hela Blekinge Arkipelag. Mellan skär, runt öar och uddar glider du genom ett världsarv och en unik skärgård där skogen står hela vägen ned på stranden. Ståtliga ekar skuggar stillsamma strandängar och appen ger dig förslag på rutter, rundor och rastplatser - men även boende, restauranger och andra upplevelser. Vid naven kan du kliva iland för service och sträcka på benen på en vandringsrunda eller längre led. Eller hyra en cykel och rulla en stund istället för att paddla. Vid naven finns också oftast uthyrning av kajaker, om du inte har en egen. Kajakleden är en bra början på ditt äventyr längs ARK56, i Blekinge Arkipelag trivs såväl paddelproffs som nybörjare.

Segling

ARK56 segelled är en rekommenderad rutt som lotsar dig in mellan öarna och hjälper dig hitta lugna naturhamnar och en lättframkomliga leder genom den unika skärgård som Blekinge Arkipelag är, där havet möter skogen och öarna betats och brukats i tusentals år. Segelleden ansluter till de flesta av de 13 naven inom ARK56, så när du lagt till ger den dig enkla möjligheter att utvidga äventyret till fots, med cykel eller kajak. Appen för ARK56 tar vid där sjökortet slutar och ger dig tips och information om allt från rödlistade arter till topplistade restauranger längs leden.

Service längs ARK56

Som om inte en magnifik skärgård, ett biosfärområde och ett världsarv vore nog så toppar vi ARK56 med vita lakan, supéer med havsutsikt, och guider med stenkoll på varenda kobbe och skär. I appen – eller hos Visit Blekinge – hittar du guider, gastronomiska upplevelser, gårdsbutiker och allt annat du kanske inte behöver, men vill ha, och absolut inte borde missa. Särskilt inte efter ett par dagar i sittbrunnen, på sadeln eller i kängorna. ARK56 företagsnätverk hälsar dig välkommen, visar dig runt och tar hand om dig. Upplev, utforska och njut i Blekinge Arkipelag!

Ett hållbart ARK56

I varje satsning vi gör inom ARK56 gör vi det med minsta möjliga påverkan på naturen och miljön, både i Blekinge Arkipelag och på hela planeten. Vi gör det för naturen och kulturmiljön i sig, men också för effekten det har på oss människor. Och dig som besökare. Att vi mår bra, när biosfären gör det. Vårt mål är att både skapa hållbara upplevelser för dig som besökare och hållbara liv för de som bor här och gör de upplevelserna möjliga. Vi vill du ska känna att platsen du befinner dig på fanns här igår och kommer finnas där imorgon. Träden längs våra stränder, klipporna och vattnet är en del av ett system där varje del är oersättlig. Blekinge Arkipelag är inte ett museum, utan ett levande och vårdat arv. Tillsammans tar vi hand om det. Läs mer om hur vi arbetar mot en hållbar destination. HÄR