Eldningsförbud i Blekinge

2024-05-22 Nyhet

Från och med 22 maj, 2024 så råder det eldningsförbud i Blekinge Län.

Från och med den 22 maj och tills vidare råder eldningsförbud i Blekinge län. Vid ett eldningsförbud är det förbjudet att elda eller grilla i skog och mark.

Naturvärden kan gå förlorade snabbt och många delar av Blekinge Arkipelag är svårtillgängliga för släckningsarbete. Var försiktiga där ute!

För mer information kring vad som gäller se Länsstyrelsens hemsida (länken finns här bredvid artikeln).

Tillåtet att grilla i grill på egen tomt eller i fast grillplats på allmän plats

Det är tillåtet att grilla med fasta bränslen (ved, kol, gräs, ris, grenar) på egen tomt i grill eller annan anordning för matlagning. Anordningen ska vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken eller genom att stå på ett brandsäkert underlag. Samma sak gäller för restauranger, campingar och liknande näringsverksamheter inom eget verksamhetsområde.

Grillning är också tillåten i fast grillplats på allmän plats, som är utformad så att risken för brandspridning är låg. En fast grillplats är en plats som är byggd speciellt för grillning. Den är avgränsad med exempelvis betongrör eller sten. Runt platsen ska det finnas en bred markyta med grus eller annat brandsäkert material.

Engångsgrill är inte en fast grillplats och är därmed förbjuden att använda när det råder eldningsförbud.

Tillåtet att använda friluftskök

Du får använda trangiakök och andra friluftskök som drivs med vätska eller gas om risken för värme- och eldspridning till omgivningen är låg.

Läs originalartikeln i appen eller planeringsverktyget online. Där kan du klicka dig fram till mer information om relaterade platser, leder och annat, och hitta till dem i en karta.

https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/samhalle/krisberedskap/om-eldningsforbud.html