Världsarvsstaden Karlskrona

2019-05-05 Inspiration

Kasta ankar i Karlskrona, staden som grundades 1680, då Karl XI beslöt sig för att anlägga landets nya marinbas här. Mer än 300 år senare ligger marinbasen fortfarande i Karlskrona – staden där gammalt möter nytt och tradition möter innovation.

Karlskronas imponerande och väl bevarade arkitektur och stadsplan gav staden världsarvsstatus år 1998, och vart du än går kan du se bevis på detta. Flotta kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverk lockar besökare från hela världen. Med en unikt bevarad arkitektur och kulturmiljö platsar Karlskrona på världsarvslistan, som stoltserar med drygt tusen objekt, som är värda att bevara. Karlskrona ansågs särskilt intressant tack vare att den ursprungliga utformningen av staden, med sina rötter i barockens arkitektoniska ideal, det anmärkningsvärda varvet och systemet av befästningar är exceptionellt välbevarade.

Utdrag av UNESCOs motivering: ”Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en europeiskt planerad örlogsstad inspirerad av anläggningar i andra länder. Karlskrona har i sin tur tjänat som förebild för andra anläggningar med liknande uppgifter. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flotta var en avgörande faktor i europeisk realpolitik, och Karlskrona är det bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.”

/Utdrag ur världsarvskommittén, december 1998

Delarna som utgör världsarvet Örlogsstaden Karlskrona visas i kartan och är:

Upplev världsarvet med ARK56 och skärgårdstrafiken

Ett bra sätt att uppleva Örlogsstaden är att följa de delar av cykellederna Karlskrona –Torhamn och Nättraby – Karlskrona som går genom Karlskrona och Nättraby. Ett annat sätt att ta sig runt är med Skärgårdstrafiken och de Hop-on/Hop-off-båtar som går på stadens öar. Följ länkarna för de olika platserna för att se närliggande hållplatser och se Blekingetrafikens webbplats för avgångar och priser.

Kontakta Karlskrona Turistbyrå för information om de olika guidade turerna, som erbjuds i världsarvet Karlskrona.

Läs originalartikeln i appen eller planeringsverktyget online. Där kan du klicka dig fram till mer information om relaterade platser, leder och annat, och hitta till dem i en karta.

Läs mer om Värlsarvstaden på Visitkarlskrona.se

Karta över världsarvet i PDF-format