Höstens höjdpunkter längs ARK56

2022-11-03 Inspiration

Härliga höstupplevelser när lövskogen glöder

Hösten är en av de finaste årstiderna för att upptäcka Biosfärområdet Blekinge Arkipelag med hjälp av våra länkade kustleder och företag som tillhör ARK56. Här nedan har vi samlat några förslag på kultur- och naturupplevelser som passar perfekt för en härlig höstdag.

Stenmuren Kristianopel

Upplev hösten och få en kulturrik vandring genom Kristianopels historiska miljö. Den 3 km långa Ringmuren i Kristianopel som omringar staden byggdes i början av 1600-talet och har varit upp till nio meter hög. När du promenera längs med muren så kan du från murkrönet få en fin utsikt över staden och även Kalmarsund. Avsluta dagsturen med våfflor eller fika med hembakade kakor på Café Sött o Salt nere vid hamnen.

Under hösten har caféet öppet fredag-söndag 11.00–16.00.

Ringmuren i Kristianopel
Ringmuren i Kristianopel

Paddla med sälarna efter 1 oktober

För att värna om sälarna är det förbjudet att paddla i sälskyddsområdet Isaks Kläpp under sommaren. Från och med 1 oktober är det dock tillåtet och paddling med sälarna kan vara en stor höjdpunkt för alla erfarna paddlare. Ta dock hänsyn till att inte störa sälarna. Är du inte så van paddlare så kan du ta en guidad tur med Arkipelag kajak där du även kan hyra en torrdräkt via Dragsö Camping.

Outdoor Cooking

Drömmer du om att lära dig och uppleva outdoor cooking?

Nature by Andreas erbjuder året runt upplevelser och guidade turer så som paddling och vandring och de erbjuder även en möjlighet till en After Work cooking. Så passa på att ta med ditt kompisgäng eller dina kolleger till en härlig naturupplevelse där ni först vandrar och sedan avslutar med en outdoor cooking vid en öppen eld.

Tromtö naturreservat och Johannishus Gårdsbutik

Ta en härlig höstpromenad genom Tromtö naturreservat som kommer ta dig genom ett vackert herrgårdslandskap med bokskogar, ekhagar och höga hagmarksträd. Ta sedan en svängt till Johannishus Gods och besök gårdsbutiken som säljer lokalt producerade produkter direkt från gården exempelvis viltkött från djur som har jagats från den egna marken.

Butiken är öppen fredagar 14:00–17:00 och lördagar 11:00–14:00.

Äggaboden och Gravrösen i Gärestad

Ta en härlig höstlunch i den lantliga idyllen Äggaboden där det finns både restaurang och gårdsbutik. Restaurangen serverar lokalproducerad mat som är anpassad efter säsongerna. I gårdsbutiken är det möjligt att handla produkter från lokala bönder och producenter, och även ägg från egna höns. Ta sedan en promenad till Gravrösen i Gärestad där du kan beundra stora lämningar från äldre bronsåldern. Två stora gravrös är beläget på båda sidor av E22 som är fyra meter högt och med en diameter på 25 meter.

Gårdsbutiken har öppet onsdag – fredag 11:00–17:00 och lördag – söndag 11:00–16:00. Restaurangen har öppet onsdag – fredag 11:30–14:30 och lördag – söndag 11:30–15:30.

Café Mandeltårtan och Brunnsparken

Passa på att utforska Kulturreservat Ronneby Brunnspark i Ronneby i höst. Brunnsparken har länge varit en känd kurort, mellan 1700-talet och 1900-talet var det många som åkte dit för att dricka hälsobringande mineralvatten och promenerade i den unika naturen. Vandra genom den idylliska och historiska parken och för att sedan ta ett stopp vid Café Mandeltårtan för en lätt fika eller lunch. Man kan även lyxa till det med en brunch som dem serverar på lördagar!

Öppettider för caféet tisdag-fredag 10:00–17:00 och lördag – söndag 10:00–16:00. De har även brödförsäljning onsdag-söndag 08:00-12:00.

Eriksberg

Upptäck ett unikt och vackert naturområde längs med ARK56 i Eriksberg, där det finns många olika aktiviteter som du kan ta del av under hösten. Allt från lyxiga övernattningspaket med safari på Eriksberg Vilt & Natur, till vandringsupplevelser i Eriksberg naturreservat. Du kan även besöka caféet Outdoor Eriksberg som bland annat har lokala vilt- och deliprodukter.

Eriksberg har öppet måndag till söndag 08:00 – 18:00.

Hanö

Gör en weekend ut till Hanö och upplev hösten ute i skärgården. Hanö tar emot bokningsförfrågning under hösten, så ta in en natt på vandrarhemmet fisky business och utforska vad Hanö har att erbjuda. Gå vandringsrundan Vita slingan runt ön på 4,3 km och upplev den fantastiska avenbokskogen och tänd grillen för lunch vid öns norra grillplats med utsikt över havet.

Läs originalartikeln i appen eller planeringsverktyget online. Där kan du klicka dig fram till mer information om relaterade platser, leder och annat, och hitta till dem i en karta.